Gisteren publiceerden we nog een bericht op onze Facebookpagina waaruit blijkt dat dat er in februari 2016 opnieuw 11.159 nieuwe ZZP-ers zijn bijgekomen. In dit tempo komen er ook voor dit jaar ruim 130.000 nieuwe ondernemers bij. En we hoeven geen Einstein zijn om te begrijpen dat er niet 130.000 nieuwe producten of diensten bij komen. Van deze nieuwe starters is over 2 jaar tenminste 40% weer verdwenen. Hoe dan ook, in de praktijk betekent dit dat de concurrentie meer en meer toeneemt. Ga jij voor succes of vrees je de mislukking?
De concurrent de baas
Als er steeds meer concurrenten bijkomen, hoe zorg jij er dan voor dat je bedrijf bestaansrecht heeft? Door in ieder geval goed voorbereidt van start te gaan. Een goed idee wil nog niet zeggen dat je succesvol bent als ondernemer. Daarnaast betekent een toename van 130.000 nieuwe ondernemers ook evenveel nieuwe klanten, omdat ook zij allemaal behoeften hebben. Probeer goed te beseffen dat als jij de oplossing bent voor de behoeften van de klant er grote kansen liggen. Denk daarom goed na wat jij voor je toekomstige klant kan betekenen.
Mislukkingen
Starten als ZZP-er is hard werken. De tijd die je besteedt aan je klant of de ontwikkeling van je product of dienst levert lang niet altijd geld op. Misschien mislukken er zelfs negen van de tien acties die je onderneemt. Daar hoef jij je niet voor te schamen, want dat overkomt namelijk iedereen die voor zich zelf begint. Succes is namelijk een aaneenschakeling van mislukkingen. Maar om uiteindelijk succes te hebben moet je wel leren van de mislukkingen. Als jij flexibel genoeg bent en bereidt bent om van je fouten te leren, dan voldoe je aan één van de belangrijkste succesfactoren van ondernemerschap, namelijk doorzettingsvermogen.
Verbeteren
Zoals ik in mijn inleiding schreef is het natuurlijk idioot om te denken dat er bij iedere nieuwe ZZP-er een nieuw product of dienst bijkomt. Waarom zou een klant voor jou kiezen en niet voor je concurrent? Dat komt omdat jij jouw product of jouw dienst hebt verbetert. Dat is de enige manier om onder de aandacht te komen van je toekomstige klant. Zorg ervoor dat er over je gepraat wordt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Social Media inzetten. Durf te vragen om een positieve recensie, vraag om aanbevelingen om te verbeteren. Gooi overboord wat niet werkt. Maar zorg ervoor dat je ten allen tijde inzicht houdt in je financiën.
Financieel inzicht
Doorzettingsvermogen is een fantastische eigenschap, maar alleen als je voldoende realistisch bent. Je moet op tijd kunnen inzien of je moet stoppen of doorgaan. Vooral de financiële kant van de zaak wordt door de ondernemer nog wel eens onderschat. De belastingdienst wil van alles van je weten en om optimaal te kunnen profiteren van de verschillende belastingregels is voldoende financieel inzicht van het grootste belang. Ik begeleid een ondernemer die 5 keer gestart is en 4 keer gestopt. Gelukkig op tijd gestopt, omdat zij voldoende financieel inzicht had. De vijfde keer werd een succes.
Succes
Succes is geen geluksfactor, maar succes is een keuze. Blijf je realiseren dat wat fout gaat kan zorgen voor een beter product of dienst. De enige vraag die telt is of je financieel ruimte genoeg hebt om het vol te houden. En daarvoor heb je dus inzicht nodig in je geldzaken. Gelukkig bestaan hiervoor handige tools en kun jij ook succesvol je financiën leren beheren.
Ik wens je veel succes met alles wat je onderneemt.